Мухамара (Ливанска разядка)

Мухамара е страхотна разядка от Ливан с орехи, тахан, печени червени чушки, зехтин, лимонов сок и техния спечифичен червен пушен пипер, кимион, чесън, сол. Трохите от хляб и сока от нар ще го пропуснем, няма да промени кой знае колко автентичността на разядката. Ако нямате точно такъв пушен пипер не е фатално.

25гр. печени смлени орехи

25гр. сусамов тахан

50гр. изпечени червени чушки (не от буркан)

150гр. изпечени зелени чушки (не от буркан)

сок от изтискан лимон, чесън, кимион, червен пипер на вкус, сол, лют пипер на вкус, и ако искате и магданоз.

20гр. зехтин

3гр. препечени овесени фибри

Пасирайте всичко в блендер или с пасатор, ако нямате блендер. Общата така получена смес трябва да разделите на части, защото цялата смес става с 572 калории,  28гр. въглехидрати от които 6гр. диетични фибри/Протеини 9гр./Мазнини 50гр. от които наситени 4гр.

Разделена на две сместа е добре за вечеря като може за подложка да ползвате краставица или листо маруля, или зелена чушка сурова, става страхотен дип! Много засища, така че внимавайте с количеството.  Страхотно е за разнообразие от типичния кето вкус на Българската традиционна кухня.

В Зейтуна Бей ресторанта в кв. Банишора в София, видях тази разядка онзи ден, тази рецепта не е тяхна, но там поне няма в менюто хлебни торхи и сок от нар в разядката. Има и други ресторанти, но все пак питайте когато ходите, има ли  или няма, защото и нара и хлебните трохи вдигат инсулина разко!

Подобни продукти

KETO MATRIX ® : План и Готова Храна в едно!