№6: Защо витамин D от бутилка изобщо не замества SUNLIGHT (UVB)

№6: Защо витамин D от бутилка изобщо не замества SUNLIGHT (UVB)
26 януари 2021

Всички знаем, че витамин D е важен за толкова много функции в тялото. Продължавам да обяснявам на хората, че само храната понякога не е достатъчна, за да се оправят проблемите и това е един идеален пример! Затова избрах няколко източника, които ще използвам за идеята. Първо и най-важното, благодаря на Wikipedia за хубавата снимка, много добре онагледява защо хапче не замества бъбреците! 

Нашето тяло получава само 20% от витамин D от храната, а останалите 80% от слънчевата светлина, без облаци! Това се дължи на факта, че тези двама са просто семейство, но не са еднакви, различни са и служат за различни неща. Не можете да компенсирате D3 чрез предозиране на D2. Витамин D не е един витамин, това е "фамилното" име на тези двамата. Както казваме "Съседите", за двойката, живееща в съседство с нас, но двойката се състои от съпруг и съпруга. Така че, пет съпруги няма да заместят един съпруг, нито 10 съпруги няма да го заместят! Мъжът има нещо, което жените нямат и обратното и без значение какво правите, това все още няма да промени ситуацията. От друга страна, да кажем, че трябва да раждате. Само един мъж може да бъде баща на детето, можете да спите с още 10 души и сперматозоидите им ще отидат в боклука и няма да дадат дете, защото мястото вече е заето, не можете да забременеете повече, има няма такава дума.

 

С други думи, ние се нуждаем от приблизително 4/5ти от витамин D3 и 1/5 от витамин D2, и тези пространства са с различни "форми" и ако формата е кръгла, не можете да поставите квадратно парче в нея. Така че, и двете форми могат да помогнат за усвояването на калция, но само витамин D3 прави това И имунната модулация. Причината, поради която D3 има и двете функции, е, че се състои от (много общо обяснение) няколко части и само една част има ключ към имунната система и влиянието на инсулина. Тази част не присъства във витамин D, който се продава без рецепта, защото го има Холекалдиферол (холекалциферол) и се нуждаем от Калцитриол (калцитриол). Но Calcitriol 1,25- дихидроксивитамин D3, а НЕ 25- хидроксивитамин D3. Тази част можете да получите само чрез слънчева светлина, защото UVB светлината прави 25-те да се превърнат в 1,25. Има изключение, има сериозно лекарство с рецепта, което го съдържа, НО тогава трябва да наблюдавате нивата на калций два пъти седмично, да бъдете наблюдавани от лекар, поне два пъти седмично и имате нужда от рецепта и те няма да ви го дадат ако нямате сериозна диагноза и дори не бива да мислите да го взимате при никакви обстоятелства, дори и в България, където можете да получите всичко по втория, дори ако изисква рецепта. 

    Ето го семейство "Витамин Д":
  • Ергокалциферол (витамин D2) Абсорбция на калций и фосфор
  • Холекалциферол (витамин D3) Помага на тялото да усвои калция
  • Калцидиол (25-хидроксивитамин D3) Не е активна форма на витамин D до превръщането му в калцитриол
  • Калцитриол (1,25- дихидроксивитамин D3) Повишава усвояването на калций от стомашно-чревния тракт Подобрява ефекта на PTH върху костите ** Увеличава калция в кръвта Регулира растежа на клетките

И така, имайки предвид това, какво е решението:

1. Дори да приемете рецептата на витамин D, дори и с рецепта, вие покривате само 1/5 от вашите нужди и не правите почти нищо за инсулина и метаболизма или за Хашимото. Ще имате здрави кости, но Хашимото ще си остане при всички останали неща равни. Диабетът все още ще ви безпокои и т.н.

2. Хората с по-тъмна кожа се нуждаят от повече витамин D, тъй като получават по-малко проникване на необходимия UVB, така че те се нуждаят от повече на слънце,но не повече храна относително казано. Колкото по-тъмна е кожата ви, толкова повече време трябва да сте на слънчева светлина и това е светлина без облаци! Така че по-тъмните хора, които се местят в по-студените страни, трябва да са наясно с този проблем!

3. Медицинските институти и ендокринните общества имат малка разлика в това, което намират за нормално и необходимо. Но 30 минути гол на приятно изгарящо слънце всеки ден за бял човек, нека кажем, те са съгласни. Ако отидете на плаж, ще станете по-тъмни, не само защото обичате да поазвате тен, но защото тялото естествено защитава тялото от получаване на повече витамин D3 от слънчевата светлина, отколкото е необходимо. Не забравяйте, че се нуждаем само от 80%, а останалите 20% все още се нуждаем от храна. Тази естествена реакция на тялото е природа, тя знае триковете. Когато приемате витамин D с или без рецепта, трябва да бъдете наблюдавани, трябва да бъдете тествани, за да не предозирате и да причинявате сериозни проблеми, тъй като тялото няма вродени механизми за справяне със синтетични лекарства. Предполагам, че когато нашите богове са създавали човешкото тяло, аптеките не са съществували! 

4. Можете да прекарате две седмици на морето и да попълните нуждите си от витамин D. Това е витамин, който се съхранява в нашето хранилище и може да се използва на малки части по-късно. Но се изчерпва доста бързо. Не можете да се изгорите и на живо в продължение на две седмици на плажа, защото първо ще изгорите и ще ви боли, а второ, защото имате само 4 от 5 „калъпа“, които трябва да запълните и размерът им е само определено количество. Да, пожелвам ви да отидете на слънчева почивка няколко пъти в годината, с наколк месеца разлика между ваканциите. Можете да прекарате възможно най-много време на открито, когато имате слънце, но не забравяйте, че дрехите и слънцезащитните ви продукти намаляват проникването на UVB, така че не ви трябват 30 минути, но може да сте 90 минути на слънце. 

И така, какви други средства имаме? Имаме солариуми! Да, модерните с UVB, чисти, за предпочитане солариуми, в които стоиш а не лежиш. Когато за пръв път започнах да работя с моя тибетски специалист, той ми разказа за това преди повече от три години, преди лиценза ми, пред моите 500+ клиенти. Имах Хашимото и три възела в щитовидната жлеза, депресия, излишни килограми, всичко от кошницата на щитовидните проблеми. Моето ниво на витамин D беше на 23 и имах нужда от поне 50. В продължение на 6 месеца ходих 64 пъти, първият месец правеше средно 5 минути през ден или три дни в седмицата, вторият 6 минути и последния месец беше 7 минути. Взимането на душ след процедура контролира колко тен искате да получите, това не влияе върху производството на тази част от витамин D. За 6 месеца нивото ми се е увеличи от 23 на 58. 95% от клиентите, които идват при мен, не достигат дори 25 от мин. 50 ниво. Казвам им да вземат рецепта за витамин D от личния си лекар и да го приемат според указанията, и да отидат да намерят качествен солариум. Тази практика е много полезна и при псориазис. Просто се опитайте да забележите как се чувствате преди и след солариума. Обзалагам се, че веднага ще видите разликата в настроението си!

И така, изводът е, че купуването на витамин D, особено този без рецепта, наистина е загуба на пари, защото плащате премия за нещо, което ще бъде използвано само 20% и би могло да бъде постигнато само с храна без проблем. Предписаният витамин D може да е с 20% по-голяма стойност, но трябва да се наблюдава стриктно, тъй като може много лесно да причини предозиране. Не се самолекувайте, особено без да знаете истинските си нива на витамин Д!

Какво бих избрала? Бих избрала здравословна диета с ниско съдържание на въглехидрати, богата на листни зеленчуци и броколи и да използвам лятото за плаж, а солариум през зимата. Сега всъщност е по-достъпно да използвате солариум за 5 минути, В моя любим спа център "ЮПИ" (http://upibeauty.com/bg/en/solarium-2/) в кв. Изток една минута е 1лв. 5мин три пъти седмично са 15лв., а те имат месечна карта за 45лв. Една добра марка Витамин D е на една и съща цена или повече, но не забравяйте 80% срещу 20%, така че плащате 4 пъти повече за нещо, което решава само 20% от проблема ви!

Защо витамин D е важен за отслабването? Защото участва в глюкозната хомеостаза и ако я няма, този процес просто не се случва. Това е много общо обяснение, но това е дъното. Колкото по-нисъко е нивото на витамин D, толкова по-висока е вашата инсулинова резистентност, макар, че това е само част от пъзела. Крайният резултат е, че трябва да направите усилия първо да тествате нивото си на витамин D в лабораторията, и второ да предприемете необходимите действия, за да го повишите, това няма да се случи с хапче!

Ако говорите английски, прочетете тази статия, тя е най-добрата досега, която някога съм виждала като обяснение, ако обичате детайлите! https://alliedhealth.lsuhsc.edu/cl/CE/Fall2019/handouts/Vitamin%20D_Fall2019colorhandout.pdf

Любов, Роси

Референции: 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408731/

2. https://alliedhealth.lsuhsc.edu/cl/CE/Fall2019/handouts/Vitamin%20D_Fall2019colorhandout.pdf

3. Американски патент: US20130267606A1.

№24: Маслото от Канабис: контрол на диабет, епилепсия, и панически атаки

Маслото от канабис (CBD) може да помогне в борбата с инсулиновата резистентност и диабета!

прочети още

№23: Ниво над 5.5 mmol/L кръвна захар е опасно!

Над 5.5 mmol/L вече влизате в зоната на диабетния гликиран хемоглобин! Как да го спрете?

прочети още

№22: Анти Йо-Йо Стратегията

Как да излекуване инсулиновата резистентност и хранителната наркомания без йо-йо ефект!

прочети още

№21: Как да се върнем обратно на пътя, след като веднъж сме били и после сме му изпуснали края?

Бързото екстремно кето не създава нови навици, и не дава достатъчно време рецепторите да се възстановят, и убива метабилизма заради голямата твърде бърза промяна. Тогава какво правим?

прочети още

№20 Що е то Канабидиойл (или CBD на английски съкратено) и какво общо има с диабета?

Какво общо има то с диабета и за какво служи като цяло това скъпо, но безценно масло?

прочети още

№19 Lactobacillus bulgaricus или българският дар за света от Дафлон (R)

Пробиотиците са сила, но само ако са истински!

прочети още

№18: Как да започнем с нашата програма Keto MatriX (75-90 кг)

Ето стъпка по стъпка най-лесния план, който може да следвате за да премахнете килограми и други неприятности!

прочети още

#17: Как да стартирате програмата Keto MatriX за отслабване и елиминиране на диабет 2

"Не закусвам, защото не чувствам глад! (Ето защо си дебелa, защото се храниш през нощта, а не сутрин, 99,9% от дебели хора не закусват, особено жените)"

прочети още

№16: Значението на закуската при започване на кето и живот с ниско съдържание на въглехидрати

Инсулинът е отговорен за превръщането на излишната глюкоза в мазнини. Колкото повече инсулин имате в кръвта, толкова повече мазнини съхранявате. "Закуската изяж сам! Обяда раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага си!" са казали умните древни китайци!

прочети още

№14: Има ли значение храната и какво общо има възрастта с нея?

Защо храната влияе на депресията и как може да се борите срещу химиятя случваща се в главата ви!

прочети още

№13 Защо инсулиновата резистентност е "тихият" убиец и трябва да се наблюдава от всички (статия НЕ само за хора с диабет)

Диабет 2 се нарича „придобит“ диабет и значи, че произвеждате инсулин, но клетките ви не реагират на него, или имате така наречената Инсулинова Резистентност (най-кратко обяснено). Грешно е да се счита, че от Диабет 2 страдат само хора с наднормено тегло.

прочети още

№12: "Никой не е по-голям от хляба", стара Българска поговорка

„Никой не е по-голям от хляба“ казват в моята страна! Никой не може да оцелее без храна, това означава. Преди много време хлябът е бил основното ястие за много хора, за някои единственото.

прочети още

№11: Фруктозата и Диабета

Защо фруктозата е анти-диабет, а се слага във всички евтини диабетични продукти?

прочети още

№10: Как редовните годишни тестове спасиха живота на моя приятелка въпреки агресивния рак на гърдата и!

Макар че статията е на женска тема, същото важи и за мъжете по отношение на простатата! Превенцията е най-добрата медицинска застраховка, която можете да си купите!

прочети още

№9 LEMON е KETO и може да е е животоспасяващ!

Някои наистина екстремни „специалисти по кето“ изключват лимоните от „диетата“ си. Те също съветват другите да правят същото. Това е просто безотговорно! Лимонът рядко е противопоказен, макар че има и такива случаи. Но в повечето случай пречи на холестерола да се слепва, на калция да се слепва също и чисти песъчинки от бъбреците, както и дава естествен истински витамин С, не като този от предната статия!

прочети още

№8 Защо консервантите (лимонена или аскорбинова киселина) и емулгаторите (като соев или слънчогледов лецитин) са голям проблем?

Първо, нека погледнем човешката психология. Ако ядете нисковъглехидратно, нискокалорично или без захар лакомство или дори хранене, автоматично мислите, че можете да ядете от него още ...Хората, които се обръщат към тези продукти, обикновено 80% от тях сме с голям апетит!

прочети още

№7: Как да започнем безопасно при KETO за отслабване дори с Хашимото (част 2)

Това, което прави моят подход различен от всички "кето гуру"-та в България е, че гледам хората да получат дневните си нужди от хранителни вещества средно за седмицата, не само да отслабнат, защото иначе почва да капе косата, запек да се хваща, и други даже още по-лоши последици. И тъй като доста често подобни бързащи хора свършват при мен, след като са получили проблем другаде, имам доста голям набор от примери за това, защо не трябва да се бърза, и трябва да се обръща внимание на микронутриентите!

прочети още

№ 5 Как да стартирате безопасно на KETO, дори когато Ви трабва Хашимото протокол

Много хора тръгват да спазват кето режим за да отслабнат, защото имат Хашимото, или поради диабет 2, и тръгват много рязко и грешно и свършват с проблеми! Ето ви малко насоки!

прочети още

№4: Несъзнателни движения или защо не можете да отслабнете, дори ако работите 16 часа на ден

Да, животът е несправедлив! Работите 16 часа на ден, да кажем като сервитьорка, и работите 6 дни в седмицата, не сядате изобщо и навъртате около 20,000 крачки на ден, и въпреки това имате допълнително тегло!

прочети още

№3: Био Еритритолът без ГМО, над всички останали захарни алкохоли идва с цена, но с всички предимства!

Използването на био еритритол без гмо, може да бъде скъпо, но си заслужава! Ето едно сравнение, за да разберете защо!

прочети още

№2: Духът в миналото, Тялото в настоящето

Или като продължаваш да казваш на хората и на себе си как БЕШЕ няма да промени начина, по който СИ!

прочети още

№1: Въглехидратите карат тялото ви да губи витамини и минерали

Един от основните стимули да избягвате рафинираните въглехидрати и да ограничите приема на естествени въглехидрати е фактът, че с нарастване на консумацията на въглехидрати, намалява способността на тялото ви да абсорбира витамини!

прочети още