№22: Анти Йо-Йо Стратегията

№22: Анти Йо-Йо Стратегията
19 юни 2023

Много мразех като малка да ми казват „Просто яж по-малко“! Ако можехте да седнете с моето семейство на една маса, щяхте да видите защо това някак си беше невъзможно. Откакто се помня бях второто най-пълно дете в класа, после най-пъпното в университета в групата, държах стандарт така да се каже. Всяка шетица беше награждавана от дядо ми с парчнце тортичка, или жокейче. Помните ли жокейчетата от комунистическо време? Боже, добре че вече ги няма!

Не знам защо чак през 2008г. учените най-накрая доказаха, че захарта е 8 пъти по-пристрастяваща от кокаина. Не че някога съм употребявала наркотици, не знам и как са го изчислили, че е точно 8 пъти, но ние които имахме проблема си го знаехме. Само дето като дете нищо не знаеш. А и бяха такива времена с книги по диетология, в която пишеше „За закуска една тънка пълнозърнеста филийка с чаена лъчика сладко и плодов чай.“ Това изречение никога няма да го забравя! Не само в Банско нямаше пълнозърнест хляб изобщо, но и месната диета от картофи, боб и евтините обикновени вафли на баща ми, просто бяха „идеалната“ среда за да разцъфти моята хранителна зависимост.

Чувствах се твърде различна, твърде неразбрана, твърде не на място.Бях толкова типично дете с хранителна зависимост, че на едни рожден ден изядох вечерта тайно цялата торта от тези старите с масления крем отгоре, за рождения ми ден на следващия ден. Майка ми горката, направо откачи, защото времената бяха такива, че нямаше изобилие на пари. Е, беше рожден ден без торта! Как не повърнах тази вечер не знам! Явно съм била със завидни способности!

И така пораснах и научих много, много пъти пробвах какво ли не и се провалях и трябваше някак си да намеря по-логично решение. На алкохолиците можеш да кажеш да спрат да пият, те няма да умрат ако не пият алкохол! Но как да стане това с храната, като без храна след няколко дена се умира? Ако не взимате наркотици е същото, няма да умрете, но как да разрешим проблема с храната? Ако алкохолик пие вода, той няма да се пристрасти към водата. Не познавам човек пристрастен към водата. Трябваше значи да ям храна, която е еквивалент на водата, т.е. да не създава зависимост. Сега като знаем, че захарта създава зависимост е логично да изключим храните със захар. Да, обаче фруктоза има и в зеленчуците, просто е по-малко. Какво можем да направя тогава? И тогава се сетих, че не съм чувала някой да е пристрастен към гъби, зеле и краставици. Много хора не могат да си представят живота без месо и сирене, но никой до сега не беше казвал, че не може да си представи живота без краставици и зеле.

И така логично беше да се опра на кето режима. Само че, почнах да виждам как в желанието си за моментално решение много хора прекаляваха. Аз почнах режима, защото ме болеше душата. Да, и килограмите бяха проблем, но най-вече беше начин да изляза от депресията. Колкото повече задълбавах, толкова повече виждах как хората се подхлъзваха. След като направих тестовата група видях, че 80% от провалените на кето режим са с А кръвна група, нямаше как да се игнорира статистиката, кръвната група играе роля също.

В крайна сметка „Яж по-малко“ не работи, когато става въпрос за хранителна зависимост. И така реших, че трябва да се направи дубликат на всяка храна, но да е без захар, за да може да се яде без да се създава зависимост. Тази храна трябва да е разнообразна и вкусна, защото не мога да си представя до края на живота ми да съм на безвкусна и блудкава храна! Аз трябва да мога да живея с този план, защото иначе чудовищната зависимост ще се върне!

За емоционалното пиша веки ден, защото освен храната трябва да се работи и над емоциите. Те са неразделна част от оздравителния план на всеки зависим. За това правим и срещите в неделя. Друго е да си поговориш с хора, които разбират от първа ръка защо „Просто яж по-малко“ не работи. Три години Ковид изолация влошиха доста проблемите на зависимите, време е да излезнем от това положение! Ние сме социални същества, създадени сме да общуваме и трябва да общуваме!

Вчера попитах едната девойка какво я е накарало да направи първата крачка. Тя каза, че е цитатът от Илон Мъск: „Когато нещо е достатъчно важно за мен, просто преодолявам страха!“. Какво по-важно от живота ни, нали?

И така, какво да ядем и как?

Първо искам да кажа, че за 6 години натрупахме доста данни и статистика във фирмата, и най-важното нещо за регулиране на емоциите, освен споделянето, е редовното хранене! Всеки, който изпада от вагона първо започва да не закусва и после следва лавината. Има единични случаи, които държат фронта без да закусват, защото ходят на фитнес всеки ден или просто са с по-малка вродена зависимост, но те са много много редки случаи. Ние тук говорим за тежката артилерия захарни наркомани. Под захар визирам и бяло тесто, замо да кажа.

Колкото по-редовно се храните, толкова по-стабилни са хормоните през деня, и толкова по-малко ще ви посещават дяволите като се стъмни. Всички знаем, че вечерта е най-трудното време. Тогава ни връхлита депресията с всичка сила, хладилникът започва да ни приканва като стара неизживяна любов и почваш да се чувстваш като затворник, чиито ключ към свободтата е още една вафличка, само още едно шоколадче, само още една чаша вино, само още едно парче пица...Сълзите потичат и това оправдава всичко... НЕ, не оправдава всичко! Ако се нахраните добре през деня, дяволите ще стоят далеч! Да, трудно е да се нахраниш стабилно към 4-5 часа, защото още си на работа, но ако се бориш с такава зависимост, или си тръгваш късно от работа, това ще ти спаси живота! Намерете начин!

Когато тръгвате в началото трябва да ядете 4 пъти на ден! Но не похапвайте между храненията!

Когато тръгвате в началото трябва да пиете 3л. вода на ден (на всеки час по чаша, така ви остават 9 часа за сън без вода)!

Трябва да си лягате до 10ч и трябва да си проследите нивото на витамин Д!

Ако работата ви е нощем – сменете я! Да, толкова е сериозно!

И последно важно: трябва да ходите по голяма нужда на тоалетна всеки ден! Ако не се чистите всеки ден, трябва от пробиотиците по схема да взимате, клизми да правите, каквото трябва, но трябва всеки ден да се чистите!

Една майка доведе дъщеря си, защото на 11 е с инсулинова резистентност и съответно килограми. В разговора се видя, че майката нито закусва, нито си ляга на време, и оправданието е, че има друго дете на 2г. Как ще научиш детето ти на нещо различно, когато не даваш пример? Няма как да стане! Детето намерило и сникърс в чантата на майка си, и може би до този момент не и беше казала. На майката не и стана приятно, защото и тя трябва да се промени. Винаги има причина да сме в състоянието, в което сме, и то обикновено е много просто: не поставяме себе си на първо място, и се крием зад грижата за другите, защото... е по-лесно! Била съм там, знам! Знам, че и вие знаете! Безброй майки го правят и после се чудят защо децата им свършват със същите проблеми.

И така ето листа на храните, комбинирайте ги както решите, особено в началото няма особено значение. Само един съвет относно месото: след първата седмица, или втората ако е още силен глада, намалете и най-добре да изолирате месото след 17ч. Месото има положителната характеристика да засища, защото се усвоява 50% по-бавно от захарите, но ако това разлагане се случва вечер и остава твърде дълго в дебелото черво, то започва да гние и не е на добре работата.

В началото не бройте и не теглете, няма смисъл. Колкото и килограми да сте, ще почнете да отслабвате първо, защото ще губите вода, и второ, защото ще почнете да ядете по-малко по естествен начин. Аз на края на втората седмица не можех да изям цяла пържола и цял таратор за вечеря, а преди това поглъщах две големи пици на веднъж плюс бутилка вино!

Има хора, които първите 4 месеца не губят и грам, защото проблемът им е в стреса повече от хранененето. Дръжте фронта, след това нещата почват да се случват и почват да се случват видимо и по-бързо! Не искате да отслабвате и бързо, защото кожата не се стеснява толкова бързо също, и няма нищо по-грозно от висящата кожа на бързо отслабнал човек!

И ТАКА:

 1. Месо: Говеждо, свинско, агнешко, свинско месо, телешко, пушено месо, дивеч и други. А кръвна група да замени половината от месото с гъби в порцията. АВ да замени 1/3 от порцията. Кръвна група О да яде колкото иска, но преди това да си провери пикочната киселина. Когато ядете месо/риба задължително ¼ лимон изяжте/изпийте, независимо от коя група сте!
 2. Птици: Пиле, пуйка, патица и друга домашна птица. Птиците са месо, приложете гореспоментите препоръки.
 3. Риба и Морски дарове: Сьомга, пъстърва, скумрия, омари и други риби и морски дарове. Рибите са месо, приложете гореспоментите препоръки.
 4. Яйца: Цели яйца, включително жълтъците.
 5. Млечни продукти (ограничете ги до 100гр. на ден общо) : Пълномаслено мляко, масло, краве масло, сметана, йогурт и сирена (чедър, моцарела, крем сирене и др.).
 6. Масла и мазнини: Зехтин, кокосово масло, авокадово масло, масло, краве масло, гхи масло и други здравословни масла.
 7. Орехи и Семена: Бадеми, орехи, макадамия, ядки, лешници, ленено семе, чия семена и тиквени семки.
 8. Зеленчуци: спанак, зеле, маруля, броколи, зелени чушки, червени чушки (до 50гр. на порция) тиквички, брюкселско зеле, аспержи и краставици, карфиол, авокадо, праз, зелен фасул (до 200гр. на порция) , грах (до 100гр. на порция) , белен коноп, кисело зеле, домати (до 50гр. на порция), моркови (до 10гр. на порция), лук (до 10-15гр. на порция), гъби
 9. Плодове пресни или замразени: малини, къпини, боровинки, червени боровинки, лимони, лайм. В никакъв случай сушени плодове каквито и да са!
 10. Подсладители: Аз предпочитам био еритритол и алулоза. Алулозата не е позволена за продажба все още от Европейския съюз, но може да се намери онлайн извън България. Хора с бъбречни проблеми не трябва да консумират алулоза в големи количества. Еритритолът в едно хранене над 20гр. причинява стомашен дискомфорт, за това е добре да е качествен, че да не се налага да слагате много.
 11. Билки и Подправки: Босилек, риган, розмарин, чубрица, кимион, куркума, джинджифил, канела, карамфил, индийско орехче, сух кориандър..
 12. Сосове: горчица, майонеза, лют сос, ябълков домашен оцет.
 13. Напитки: Вода, газирана вода, чай и кафе без захар, но може с подсладител.
 14. Фибри: Трябва да взимате фибри или от кето хляба ни, или от брускетите ни, или от най-новия ни продукт: овесените фибри в капсули! Всички крекери също имат доста фибри.

Капсулите с фибри се пият около 30-40м преди хранене. Забележете, че ако не почнете да се храните до 30-40м след като сте ги взели, стомахът ви ще почне да издава звуци и да ви напомня, че трябва да ядете! Само фибрите сами по-себе си не засищат, но комбинирате ли ги с храната става чудо! Те действат като „решетка“ през която се прокрадва глюкозата и влиза много по-бавно в кръвта и трябва много по-малко инсулин за да я разнесе и така спада какво? Инсулиновата резистентност спада! Държи ви по-сити с по-малко храна! Няма да се случи на първия или втория ден, но ще почне да се случва към тртия, четвъртия ден. Обръщайте си внимание на глада! Ако се храните редовно, ще стигнете някой ден до момент в който ще може да се храните само три пъти на ден с последно хранене не по-късно от 18ч. Да, възможно е, но отнема една година. Дайте си една година от живота, за да може останалите много да са вълнуваши и изпълнени с живот!

№24: Маслото от Канабис: контрол на диабет, епилепсия, и панически атаки

Маслото от канабис (CBD) може да помогне в борбата с инсулиновата резистентност и диабета!

прочети още

№23: Ниво над 5.5 mmol/L кръвна захар е опасно!

Над 5.5 mmol/L вече влизате в зоната на диабетния гликиран хемоглобин! Как да го спрете?

прочети още

№21: Как да се върнем обратно на пътя, след като веднъж сме били и после сме му изпуснали края?

Бързото екстремно кето не създава нови навици, и не дава достатъчно време рецепторите да се възстановят, и убива метабилизма заради голямата твърде бърза промяна. Тогава какво правим?

прочети още

№20 Що е то Канабидиойл (или CBD на английски съкратено) и какво общо има с диабета?

Какво общо има то с диабета и за какво служи като цяло това скъпо, но безценно масло?

прочети още

№19 Lactobacillus bulgaricus или българският дар за света от Дафлон (R)

Пробиотиците са сила, но само ако са истински!

прочети още

№18: Как да започнем с нашата програма Keto MatriX (75-90 кг)

Ето стъпка по стъпка най-лесния план, който може да следвате за да премахнете килограми и други неприятности!

прочети още

#17: Как да стартирате програмата Keto MatriX за отслабване и елиминиране на диабет 2

"Не закусвам, защото не чувствам глад! (Ето защо си дебелa, защото се храниш през нощта, а не сутрин, 99,9% от дебели хора не закусват, особено жените)"

прочети още

№16: Значението на закуската при започване на кето и живот с ниско съдържание на въглехидрати

Инсулинът е отговорен за превръщането на излишната глюкоза в мазнини. Колкото повече инсулин имате в кръвта, толкова повече мазнини съхранявате. "Закуската изяж сам! Обяда раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага си!" са казали умните древни китайци!

прочети още

№14: Има ли значение храната и какво общо има възрастта с нея?

Защо храната влияе на депресията и как може да се борите срещу химиятя случваща се в главата ви!

прочети още

№13 Защо инсулиновата резистентност е "тихият" убиец и трябва да се наблюдава от всички (статия НЕ само за хора с диабет)

Диабет 2 се нарича „придобит“ диабет и значи, че произвеждате инсулин, но клетките ви не реагират на него, или имате така наречената Инсулинова Резистентност (най-кратко обяснено). Грешно е да се счита, че от Диабет 2 страдат само хора с наднормено тегло.

прочети още

№12: "Никой не е по-голям от хляба", стара Българска поговорка

„Никой не е по-голям от хляба“ казват в моята страна! Никой не може да оцелее без храна, това означава. Преди много време хлябът е бил основното ястие за много хора, за някои единственото.

прочети още

№11: Фруктозата и Диабета

Защо фруктозата е анти-диабет, а се слага във всички евтини диабетични продукти?

прочети още

№10: Как редовните годишни тестове спасиха живота на моя приятелка въпреки агресивния рак на гърдата и!

Макар че статията е на женска тема, същото важи и за мъжете по отношение на простатата! Превенцията е най-добрата медицинска застраховка, която можете да си купите!

прочети още

№9 LEMON е KETO и може да е е животоспасяващ!

Някои наистина екстремни „специалисти по кето“ изключват лимоните от „диетата“ си. Те също съветват другите да правят същото. Това е просто безотговорно! Лимонът рядко е противопоказен, макар че има и такива случаи. Но в повечето случай пречи на холестерола да се слепва, на калция да се слепва също и чисти песъчинки от бъбреците, както и дава естествен истински витамин С, не като този от предната статия!

прочети още

№8 Защо консервантите (лимонена или аскорбинова киселина) и емулгаторите (като соев или слънчогледов лецитин) са голям проблем?

Първо, нека погледнем човешката психология. Ако ядете нисковъглехидратно, нискокалорично или без захар лакомство или дори хранене, автоматично мислите, че можете да ядете от него още ...Хората, които се обръщат към тези продукти, обикновено 80% от тях сме с голям апетит!

прочети още

№7: Как да започнем безопасно при KETO за отслабване дори с Хашимото (част 2)

Това, което прави моят подход различен от всички "кето гуру"-та в България е, че гледам хората да получат дневните си нужди от хранителни вещества средно за седмицата, не само да отслабнат, защото иначе почва да капе косата, запек да се хваща, и други даже още по-лоши последици. И тъй като доста често подобни бързащи хора свършват при мен, след като са получили проблем другаде, имам доста голям набор от примери за това, защо не трябва да се бърза, и трябва да се обръща внимание на микронутриентите!

прочети още

№6: Защо витамин D от бутилка изобщо не замества SUNLIGHT (UVB)

Всички знаем, че витамин D е важен за толкова много функции в тялото. Продължавам да обяснявам на хората, че само храната понякога не е достатъчна, за да се оправят проблемите и това е един идеален пример! Затова избрах няколко източника, които ще използвам за идеята

прочети още

№ 5 Как да стартирате безопасно на KETO, дори когато Ви трабва Хашимото протокол

Много хора тръгват да спазват кето режим за да отслабнат, защото имат Хашимото, или поради диабет 2, и тръгват много рязко и грешно и свършват с проблеми! Ето ви малко насоки!

прочети още

№4: Несъзнателни движения или защо не можете да отслабнете, дори ако работите 16 часа на ден

Да, животът е несправедлив! Работите 16 часа на ден, да кажем като сервитьорка, и работите 6 дни в седмицата, не сядате изобщо и навъртате около 20,000 крачки на ден, и въпреки това имате допълнително тегло!

прочети още

№3: Био Еритритолът без ГМО, над всички останали захарни алкохоли идва с цена, но с всички предимства!

Използването на био еритритол без гмо, може да бъде скъпо, но си заслужава! Ето едно сравнение, за да разберете защо!

прочети още

№2: Духът в миналото, Тялото в настоящето

Или като продължаваш да казваш на хората и на себе си как БЕШЕ няма да промени начина, по който СИ!

прочети още

№1: Въглехидратите карат тялото ви да губи витамини и минерали

Един от основните стимули да избягвате рафинираните въглехидрати и да ограничите приема на естествени въглехидрати е фактът, че с нарастване на консумацията на въглехидрати, намалява способността на тялото ви да абсорбира витамини!

прочети още