№16: Значението на закуската при започване на кето и живот с ниско съдържание на въглехидрати

№16: Значението на закуската при започване на кето и живот с ниско съдържание на въглехидрати
14 април 2022

През последните 6-7 месеца броят на хората, които са започнали кето диетата сами или с помощта на някой, който я е приложил върху себе си и никога върху други хора, и са приключили с проблеми, е огромен! Колкото повече наближаваме пролетта, толкова по-луди стават хората! Затова реших да напиша тази статия като молба към човешката логика!

Кето диетата осигурява бързи резултати и също така може да причини реални проблеми на много хора, ако се направи неправилно! Имаме няколко вида „специалисти“ тук в България. Един блокира хората, питайки защо не могат да използват малко моркови и лук в храната си, или когато публикуват нежелана реакция; на друг, който рекламира най-нездравословните мазнини, които съществуват, но съветва  да купувате тогава стотици левове от аптеката като добавки.

Има хора, които живеят във фитнеса и твърдят, че 5% телесна мазнина е възможно да се получи с продуктите, които продават...пълни с търговски добавки като консерванти, слепващи агенти и лецитин. В много от кето групите за рецепти и подкрепа има и „всички знаещи“, които отново са приложили плана само към себе си и са имали късмета да не си попаднат в беда.

След това съм аз, която свършва с отпадналите от гореспоменатите групи, защото сега имаме централно място, където те могат просто да влязат или да поръчат онлайн, и съдейки по поръчките мога да разбера кой е в беда, така че вдигам телефона и им се обаждам.

След като приложих кето диетата върху себе си, съвсем любителски, преди пет години, към мен се обърнаха няколко души да готвя за различни деца с проблеми. Това ми хареса изключително много, защото ми даде цел и използваше познанията ми за как се готви в ресторант. Тогава моя приятелка ме помоли да й помогна също, но прилагането на моя опит върху нея завърши с това, че тя отиде на лекар, защото започна да има високо кръвно налягане, сърцебиене и  беше наистина уплашена, заради преживян тумор. Трябваше да разбера защо. Имах много медицински познания поради предишната ми работа да съдя застрахователни компании, когато те не плащаха на пациентите, но това беше много конкретно.

По това време ресторантът се справяше изключително добре, така че имах средства. Реших да създам тестова група и предложих на хората около мен, които трябва да отслабнат, да участват и да доведа приятели, които също имат нужда. За три месеца нахраних 30 човека безплатно, пълноценно хранене! Изискването беше да се направят само пълни медицински изследвания. Най-важното нещо, което научих от този опит, беше, че природата на човешкия характер, а не храната беше нашият най-големият враг! Просто обичаме да саботираме себе си и другите. Гледахме как съпруги саботират съпрузите си от страх да не ги напуснат, ако станат по-добре изглеждащи; съпрузи, които носят шоколад за жените си от любов, защото „имаха нужда от малко любов“ и защото искаха да ги "подкрепят"; имахме свекърви, които готвеха двойно повече пайове и ястия, помагайки на децата си, защото сега съпругата беше на диета и се страхуваха, че синовете им ще останат гладни, а имахме и такива, които отидоха в Индия преди 10 години и загубиха повече бързо ядене на килограми...само ориз...но сега имаха йо-йо ефекта. Мога да изброявам вечно!

Имахме и 10% от хората, които слушаха всичко, което казвахме, искаха да променят навиците си и знаеха, че това не е работа за една нощ. 5-те души, които свалиха най-много килограми, когато спряхме, си ги върнаха в рамките на още 3 месеца. Всички те имаха бизнес и се справяха добре, но не можеха да приемат, че сега трябва да плащат за храна, ако искат да продължат. Останалите загубиха средно по 5 кг за трите месеца. Пикочната киселина (причиняваща подагра) бе намалена средно с 23%. Инсулиновата резистентност от 9 средно намаля до 2,6, глюкозата от 8 средно на 5,5 и LDL средно с 15%. Тези хора до днес имат почти идеално тегло и вече не са на строга кето диета и продължават да поддържат теглото си и да ходят на годишни медицински изследвания.

Ето проблемите на „отпадналите“, които в крайна сметка искат да отслабнат, без да коригират основните причини:

  1. Бърза загуба на тегло, след това бърз йо-йо ефект
  2. Косопад
  3. Омазнен черния дроб
  4. Високо кръвно налягане
  5. Суха кожа
  6. Запек
  7. Депресия
  8. Анемия

И най-вече да им е много трудно да се върнат по правилния път, и да се дразнят защо сега им е толкова трудно, а преди не било така..

Инсулинът е отговорен за превръщането на излишната глюкоза в мазнини. Колкото повече инсулин имате в кръвта, толкова повече мазнини съхранявате. Колкото повече лоши въглехидрати ядете, толкова повече инсулин се произвежда от тялото. Наистина е много просто. Стресът също повишава инсулина. Постенето и ограничаването на калориите в началото повишават стреса, а оттам и инсулина. Да не говорим, че гладуването също повишава пикочната киселина и това е абсолютно забранено за хора с висока пикочна киселина!

Ограничаването на въглехидратите намалява инсулина, НО не намалява инсулиновата резистентност толкова бързо! Когато клетките са уморени от инсулин, който „е злоупотребявал“ с тях с години, те не се възстановяват веднага. Точно както когато сте изтощени от продължителна работа в продължение на много часове на ден, имате нужда от повече от един ден, за да се възстановите. Най-голямата грешка, която хората правят, когато започнат да спазват кето диета, и тази, която е чиста глупост, е да търсят бързи резултати! Само защото отслабвате бързо, това не означава, че поправяте основната си причина! Клетките се нуждаят от време, за да се възстановят, много повече от месец!

Това, което ме шокира най-много е, че хората със сериозни други здравословни проблеми се хвърлят в тази бърза „победа“ и напълно игнорират основния проблем! Когато имате високо кръвно налягане, когато приемате лекарства, когато имате хормонален дисбаланс, когато имате висок холестерол, или омазнен черен дроб, или някакви други проблеми, ако поемете по бързия път, вие непременно катастрофирате! Моля, разберете, няма бързо решение! Нищо не може да оправи тялото ви бързо, нищо! Вие не решавате проблема, когато се опитвате да го направите, вие просто отлагате йо-йо ефекта, това е всичко, което правите!

Един от най-големите проблеми: хората не закусват. 100% от хората вярват, че не трябва да закусват, когато дойдат с проблем, главно защото някои големи кето компании и кето „специалисти“, които никога не са лекували друг, освен самите тях, декларират това! Причината, поради която трябва да закусвате, е, че яденето на правилната закуска задейства хормоните на ситост през деня. Ако закусите, те се „събуждат“, но имат нужда от време, за да отидат на работа. Така че до обяд все още чувствате глад, но след това идва нощта и вече нямате чувството, че искате да изядете целия хладилник. Ако пропуснете закуската, вие задействате тези хормони по време на обяд и те не са напълно активни през нощта и това е причината да ядете през нощта повече, отколкото трябва. Няма значение какво ядете сутрин, банички и кифли не ви вършат работа! Имате нужда от протеини и мазнини и много малко въглехидрати. Прекъсването на този навик обикновено е най-трудната работа. Един ден, когато сте с идеалното си тегло, може да пропуснете закуската, може да пропуснете дори обяда, и може да се оправите рано вечерта с едно хранене. За това са ви нужни години, не един ден, не една седмица, дори не една година, а години, така че общият ви прием на калории да е малък и да не се отразява на общите ви нива на захар и инсулин. Освен това повечето хора, които ядат така, вечерят в 18:00, а не в 22:00, така че виждате, че това също прави разликата! Последното нещо, което искате да направите, е да пропуснете храненията, когато започвате тази или друга диета. Едно нещо, което всички диети имат общо, независимо какво, е, че вечер трябва да ядете леко, защото тялото забавя метаболизма естествено, за да го подготви за сън. Сутринта е точно обратното!

В заключение, ако не отделите време да се научите да се храните правилно, като изключите храните с високо съдържание на въглехидрати, ще имате йо-йо ефекта. Не можете да изключите 100% някои от зеленчуците като лук и моркови, защото те правят ястията вкусни! Ако храната не е вкусна, колко време ще издържите на тази диета?

* Яжте правилната закуска

*Яжте на всеки 4 часа: 8-12-16-20 (приблизително)

*Пийте вода между храненията

* Яжте следобедна закуска.

* Не излизайте след 20:00 с вечеря

* Здравословните мазнини са това, от което се нуждаете, така че изберете повече постно месо, а не мазно, и добавете добри мазнини като зехтин, авокадо и т.н. Комбинирането на високомаслена сметана и тлъсто месо е добро само за една седмица и само ако черният ви дроб и холестеролът не са в лошо състояние. Тази една седмица ще бъде достатъчна, за да влезете в кетоза и след това да се отървете от животинските мазнини поне през ден и да използвате предимно добри мазнини.

* Яжте зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати на обяд и вечеря поне по 100 г

Не забравяйте, че можете да се нараните, ако окото ви е само на кантара! Не слушайте хора, които ви казват как сте свалили 20 кг за един месец, това в повечето случаи е лъжа и през цялото време глупост! 

№24: Маслото от Канабис: контрол на диабет, епилепсия, и панически атаки

Маслото от канабис (CBD) може да помогне в борбата с инсулиновата резистентност и диабета!

прочети още

№23: Ниво над 5.5 mmol/L кръвна захар е опасно!

Над 5.5 mmol/L вече влизате в зоната на диабетния гликиран хемоглобин! Как да го спрете?

прочети още

№22: Анти Йо-Йо Стратегията

Как да излекуване инсулиновата резистентност и хранителната наркомания без йо-йо ефект!

прочети още

№21: Как да се върнем обратно на пътя, след като веднъж сме били и после сме му изпуснали края?

Бързото екстремно кето не създава нови навици, и не дава достатъчно време рецепторите да се възстановят, и убива метабилизма заради голямата твърде бърза промяна. Тогава какво правим?

прочети още

№20 Що е то Канабидиойл (или CBD на английски съкратено) и какво общо има с диабета?

Какво общо има то с диабета и за какво служи като цяло това скъпо, но безценно масло?

прочети още

№19 Lactobacillus bulgaricus или българският дар за света от Дафлон (R)

Пробиотиците са сила, но само ако са истински!

прочети още

№18: Как да започнем с нашата програма Keto MatriX (75-90 кг)

Ето стъпка по стъпка най-лесния план, който може да следвате за да премахнете килограми и други неприятности!

прочети още

#17: Как да стартирате програмата Keto MatriX за отслабване и елиминиране на диабет 2

"Не закусвам, защото не чувствам глад! (Ето защо си дебелa, защото се храниш през нощта, а не сутрин, 99,9% от дебели хора не закусват, особено жените)"

прочети още

№14: Има ли значение храната и какво общо има възрастта с нея?

Защо храната влияе на депресията и как може да се борите срещу химиятя случваща се в главата ви!

прочети още

№13 Защо инсулиновата резистентност е "тихият" убиец и трябва да се наблюдава от всички (статия НЕ само за хора с диабет)

Диабет 2 се нарича „придобит“ диабет и значи, че произвеждате инсулин, но клетките ви не реагират на него, или имате така наречената Инсулинова Резистентност (най-кратко обяснено). Грешно е да се счита, че от Диабет 2 страдат само хора с наднормено тегло.

прочети още

№12: "Никой не е по-голям от хляба", стара Българска поговорка

„Никой не е по-голям от хляба“ казват в моята страна! Никой не може да оцелее без храна, това означава. Преди много време хлябът е бил основното ястие за много хора, за някои единственото.

прочети още

№11: Фруктозата и Диабета

Защо фруктозата е анти-диабет, а се слага във всички евтини диабетични продукти?

прочети още

№10: Как редовните годишни тестове спасиха живота на моя приятелка въпреки агресивния рак на гърдата и!

Макар че статията е на женска тема, същото важи и за мъжете по отношение на простатата! Превенцията е най-добрата медицинска застраховка, която можете да си купите!

прочети още

№9 LEMON е KETO и може да е е животоспасяващ!

Някои наистина екстремни „специалисти по кето“ изключват лимоните от „диетата“ си. Те също съветват другите да правят същото. Това е просто безотговорно! Лимонът рядко е противопоказен, макар че има и такива случаи. Но в повечето случай пречи на холестерола да се слепва, на калция да се слепва също и чисти песъчинки от бъбреците, както и дава естествен истински витамин С, не като този от предната статия!

прочети още

№8 Защо консервантите (лимонена или аскорбинова киселина) и емулгаторите (като соев или слънчогледов лецитин) са голям проблем?

Първо, нека погледнем човешката психология. Ако ядете нисковъглехидратно, нискокалорично или без захар лакомство или дори хранене, автоматично мислите, че можете да ядете от него още ...Хората, които се обръщат към тези продукти, обикновено 80% от тях сме с голям апетит!

прочети още

№7: Как да започнем безопасно при KETO за отслабване дори с Хашимото (част 2)

Това, което прави моят подход различен от всички "кето гуру"-та в България е, че гледам хората да получат дневните си нужди от хранителни вещества средно за седмицата, не само да отслабнат, защото иначе почва да капе косата, запек да се хваща, и други даже още по-лоши последици. И тъй като доста често подобни бързащи хора свършват при мен, след като са получили проблем другаде, имам доста голям набор от примери за това, защо не трябва да се бърза, и трябва да се обръща внимание на микронутриентите!

прочети още

№6: Защо витамин D от бутилка изобщо не замества SUNLIGHT (UVB)

Всички знаем, че витамин D е важен за толкова много функции в тялото. Продължавам да обяснявам на хората, че само храната понякога не е достатъчна, за да се оправят проблемите и това е един идеален пример! Затова избрах няколко източника, които ще използвам за идеята

прочети още

№ 5 Как да стартирате безопасно на KETO, дори когато Ви трабва Хашимото протокол

Много хора тръгват да спазват кето режим за да отслабнат, защото имат Хашимото, или поради диабет 2, и тръгват много рязко и грешно и свършват с проблеми! Ето ви малко насоки!

прочети още

№4: Несъзнателни движения или защо не можете да отслабнете, дори ако работите 16 часа на ден

Да, животът е несправедлив! Работите 16 часа на ден, да кажем като сервитьорка, и работите 6 дни в седмицата, не сядате изобщо и навъртате около 20,000 крачки на ден, и въпреки това имате допълнително тегло!

прочети още

№3: Био Еритритолът без ГМО, над всички останали захарни алкохоли идва с цена, но с всички предимства!

Използването на био еритритол без гмо, може да бъде скъпо, но си заслужава! Ето едно сравнение, за да разберете защо!

прочети още

№2: Духът в миналото, Тялото в настоящето

Или като продължаваш да казваш на хората и на себе си как БЕШЕ няма да промени начина, по който СИ!

прочети още

№1: Въглехидратите карат тялото ви да губи витамини и минерали

Един от основните стимули да избягвате рафинираните въглехидрати и да ограничите приема на естествени въглехидрати е фактът, че с нарастване на консумацията на въглехидрати, намалява способността на тялото ви да абсорбира витамини!

прочети още