Медицинска Кетогенна Диета

Подреди по

Медицинска Кетогенна Диета

Медицинската кетогенна диета е създадена някъде през 1920/21г. за да мимикира процеса на гладуване, без да има реално гладуване. Още от древността е било известно, че гладуването успокоява "възбудата" на мозъка и така хората получавали по-малко припадъци. В днешно време се смята, че не е чак толкова просто обяснението. Но при малки деца или новородени гладуването не е опция, защото те нямат "запаси" и така можело да отслабант толкова много, че направо да им се застраши живота. Доктор Ръсел Уайлдър през 1923г. развива кетогенната диета в клиниката " Мейо" в САЩ и през 20-30те години тя е популярен метод за лечение на епилепсия, или поне за контролиране на епилептичните припадъци до минимум. След това се появаяват лекарставата против конвулсии и нейното приложение бавно замира. Това се случва докато не става ясно, че много от тези лекарства причинават много странични ефекти като невъзможност за концентрация, хиперактивност, изоставане в образованието/развитието (най-вероятно породено от липсата на концентрация) и подобни.

Кетогенната диета напоследък придобива популярност, заради вторичния си ефект, т.е. бързото отслабване. Както се казва в една поговорка: "За едни проказа, за друг награда!". Лошото е, че с прилагането на такъв стриктен режим, хората се ограничават временно, постигат резултати, но не се учат на нови навици, и йо-йо ефектът е по-висок от процента на разводите в света! 

Този раздел НЕ Е за отслабване! Този раздел е за хора, прилагащи медицинска кетогенна диета за лечение на епилепсия! Моля, не прилагайте показаните комбинации без да имате подходящ лекар и диетолог, които да ви следят, Вас, или Вашето дете, ако то е на медицинска кетогенна диета!

Епилепсията не е един вид! Епилепсията, за съжаление, има разновидности. Според човека и според вида, човек може да се повлияе напълно, но може и да е само частично, а в някои случай може изобщо да не се повлияе! Има обаче и случаи, в които лекарствата не могат да овлядеят припадъците изобщо, а само след два-три месеца кетогенната диета намалява припадъците почти до нула! 

Роси'с Пюр произвежда ниско-въглехидратни храни, и само ограничена част от тях могат да се нарекат кетогенни заради съотношението на мазнините в тях. Това е така, защото ние произвеждаме храна за промяна на хранителните навиците при метаболитни нарушения, а не директно за лечение на епилепсия! 

За да бъдат използвани продуктите в нужното съотношение е нужна малка модификация. Тази секция е за да помогне на хората с този проблем да намерят разнообразие, и вкусна храна, НО с цената на малко модифилация. Пак ще кажа, НЕ използвайте тези съотношения тук, освен ако не сте на кетогенна диета ПОД НАБЛЮДЕНИЕТО на специализиран лекар и диетолог!!! Има странични ефекти, и те се овладяват от можещи специалисти!

ПЪРВИТЕ НЯКОЛКО ДЕНА НА КЕТОГЕННА ДИЕТА СЕ ПРАВЯТ В БОЛНИЧНА ОБСТАНОВКА ПОД ПРЯКОТО НАБЛЮДЕНИЕ НА ЛЕКАРИ!

Кетогенната диета има временни странични ефекти, които е необходимо да се контролират в болнична обстановка!

Тук показаните примери са подходящи единствено и само след като първоначалният болничен период е преминал успешно, и под наблюдението на лекар и диетолог!

Най-често срещаните режими предписвани от кетогенни специалисти са 4:1 или 3:1.

Класическа кетогенна диета: 4:1 е по-стриктният режим и означава, че 75% от грамажа, които приемате трябва да са от мазнини. Обърнете внимание, че говорим за грамове, а не за калории! 

Тъй като 1 грам мазнини дават 9 калории, а протеините и въглехидратите дават само по 4 грама, то уравнението става малко по-сложно. Tова преведено в % от калориите за деня означава 90% мазнини и 10% протеини и въглехидрати (в детайл - 6% протеини  4% въглехидрати).

Модифицираната Кетогенна Диета е 3:1 и е най-популярната статистически. Това означава 87% мазнини и 13% протеини + въглехидрати.

Модифицираната Кетогенна Диета 2:1 е по-малко срещана и е с 82% мазнини и 18% протеини+въглехидрати.

Има и още няколко вида, но те са по-рядко прилагани. Може да прочетете повече на https://charliefoundation.org/diet-plans/ .

 

Ако вземем едно дете, което трябва да консумира 1000 калории разделено общо на 5 хранения, това са 200 калории.

Ако детето е на най-популярния режим 3:1, то това означава, че от тези 200 калории на хранене 87% трябва да са мазнини.

Вариант 1: 1/3 от порцията "Намеко Гъби с броколи и коноп" т.е. 90 грама + 15 грама зехтин или 18 грама масло (гледайте да е без въглехидрати) (200 калории, 87% мазнини)

Вариант 2: 0.35 части от една гофрета т.е. 20 грама+ 12 грама масло + 10 грама от класическия ни течен шоколад (202 калории, 87% мазнини) 

Вариант 3: 2бр. мини омлети със спанак + 15 грама масло (208 калрории, 86% мазнини но въглехидратите са само 3% така че компенсират малко по-високият протеин)

Вариант 4: 1/3 Сутрешен Скрамбъл + 15гр. масло (197 калории, 87% мазнини)

Вариант 5: 1 филийка кето хляб класик (1/10 от теглото на хляба) + 25 грама майонеза "Краси" - посочвам нея, просто защото се намира лесно, може и е най-добре да си направите домашна разбира се! (235 калории, 86% мазнини, но нетни въглехидрати само 1 грам)

Вариант 6: Два сладки крекера (9 грама общо) с 25 грама течен шоколад "Лешник" (189 калории, 87% мазнини, само 1.5 грама нетни въглехидрати)

Вариант 7: 1/4 от порцията Прясно Зеле на фурна + 20 грама майонеза "краси" + 10 грама масло (204 калории, 87% мазнини)

Вариант 8: 4бр солени крекери с чиа/сусам или ким (18 грама) +10 грама масло) (173 калории, 87% мазнини)

Вариант 9: ...

АКО ИМАТЕ НУЖДА ОТ ПОМОЩ ЗА КАЛКУЛАЦИЯ ПРИ ДРУГИТЕ НЕ ТОЛКОВА ПОПУЛЯРНИ РЕЖИМИ, МОЖЕ ДА ПИШЕТЕ НА rossispure@gmail.com ! С радост ще помогнем!

Ето двата най-популярни линка за кето при епилепсия:

https://charliefoundation.org/ и https://www.epilepsy.com/treatment/dietary-therapies/ketogenic-diet 

С обич,

Роси